Duurzaamheid

Duurzaamheid

Gemeenschapshuis en kerk Vredepeel geheel energieneutraal. Het nieuwe gemeenschaphuis in Vredepeel, maar ook de bestaande kerk, zullen geheel energieneutraal gaan werken. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar vooral voor de energielasten van het gebouw. Deze zullen op het vastrecht van de slimme meter na nihl zijn. Ten behoeve van de verwarming zal een warmtepom geinstaleerd gaan worden die haar warmte uit 10 dieptebronnen van ieder 115 meter haalt.     

                     

De warmte wordt door middel van vloerverwarming slangen en het Clima-Level systeem in het gebouw gebracht. In de zomer kan met dit systeem tevens gekoeld gaan worden doordat de warmte van het gebouw, door middel van dezelfde vloerverwarming slangen, teruggebracht wordt in de grond. Het klimaatsysteem van ClimaLevel zorgt er voor dat ruimtes worden verwarmd, verkoeld en dat er schone verse ventilatielucht door de ruimte wordt verspreid. ClimaLevel verwarmt ruimtes met "lage" CV watertemperaturen en verkoelt met "hoge" CV watertemperaturen. Dit zorgt ervoor dat de aardwarmte en wartempomptechniek optimaal benut wordt. Dit in ruil voor lage energiekosten.

Met dit systeem wordt de lucht die het gebouw ingebracht wordt langs de vloerverwarming gestuurd zodat deze lucht in de winter opwarmt en in de zomer gekoeld gaat worden. Deze lucht wordt ook nog eens aangevoerd door grondbuizen die op 3 meter diepte in het grondwater liggen. Aangezien de temperatuur van de grond op die diepte varieert tussen 10 en 12 graden zorgt dit voor een redelijk constante temperatuur van de aangevoerde lucht. Zowel in de winter als in de zomer.

Het ClimaLevel systeem is een vloerverwarming op een holle bodem. De ventilatielucht wordt aangevoerd door de holle bodem en maakt van uw vloer een warmtewisselaar voor de ventilatielucht. Naast stralingswarmte wordt er tegelijkertijd convectiewarmte geleverd. Daardoor kan ClimaLevel een warmtepomp op aardwarmte met een sterk verbeterd rendement laten werken. Bovendien maakt het een royale en gezonde ventilatie mogelijk die op vrijwel kamertemperatuur, zonder tocht, binnenkomt.  Zowel in de winter als ook in de zomer. De basis is een traditioneel vloerverwarmingssysteem. Door in de vloer ook luchtkanalen te maken wordt de vloerverwarming "dubbel" gebruikt. De lucht wordt opgewarmd voordat het uit de designroosters stroomt. Door deze combinatie wordt het redement en de reactiesnelheid enorm vergroot.

In het gebouw komt dan ook geen aardgasaansluiting. De benodigde elektriciteit wordt verkregen d.m.v voldoende zonnepanelen op het dak van het gebouw.

Om de investering te doen die het gebouw geheel energieneutraal maakt heeft de Stichting Gemeenschaphuis Vredepeel van de Provincie Limburg € 40.000,- subsidie ontvangen.